ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Οι περιστεριώνες της Δυτικής Θεσσαλίας (Τρίκαλα - Καρδίτσα).

Του Δημήτρη Τσιγάρα

Περιστεριώνας στην Φανερωμένη Τρικάλων


Οι περιστεριώνες των κυκλαδίτικων νησιών δεν αποτελούν μοναδικότητα για την Ελλάδα, καθότι παρόμοια κτίσματα και με ανάλογο ιδιαίτερο ενδιαφέρον συναντούμε στη δυτική Θεσσαλία, δηλαδή, στα χωριά των νομών Τρικάλων και Καρδίτσης.
Οι κάτοικοι αυτών των αγροτικών χωριών, μαζί με τα άλλα οικόσιτα ζώα και πτηνά, εκτρέφανε και εκτρέφουν ακόμα και σήμερα περιστέρια για το νόστιμο κρέας τους.

Περιστεριώνας στα Σερβωτά Τρικάλων


Οι περιστεριώνες αυτοί, που βρίσκονται διάσπαρτοι στα διάφορα πεδινά χωριά, είναι κτισμένοι παραπλεύρως της αγροτικής κατοικίας και του αχυρώνα, μέσα στον οικισμό και ξεχωρίζουν μεταξύ τους στην αρχιτεκτονική δομή, ανάλογα με τα υλικά κατασκευής τους.
Με βάση τα υλικά κατασκευής τους, διακρίνονται σε 6 κατηγορίες:
α) Πλίνθινοι περιστερώνες
β) Τσίγκινοι περιστερώνες
γ) Ξύλινοι Περιστερώνες
δ) Τούβλινοι περιστερώνες
ε) Τσιμεντοπλίνθινοι περιστερώνες
στ) Μικτής κατασκευής περιστερώνες.

Περιστεριώνας στο Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας


Όλοι τους είναι λιτά διώροφα κτίσματα, με σκέπαστρα κεραμοσκεπή ή με μεταλλικά ελάσματα (τσίγκους) ή με ξύλινες τάβλες.
Εξωτερικά στα τοιχώματα υπάρχουν τετράγωνές ή τρίγωνες οπές εισόδου - εξόδου των πτηνών (φωλίτσες). Ο εσωτερικός χώρος χρησίμευε για αποθήκη ή για άλλη χρήση.
Στην κατασκευή τους λαμβάνονταν υπόψη τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των περιστεριών από τις νυφίτσες, τα φίδια κλπ.

Περιστεριώνας στο Μεγάλο Κεφαλόβρυσο Τρικάλων

Περιστεριώνες (Γενικές χρήσιμες οδηγείες)



Η σωστή κατασκευή του περιστεριώνα είναι η βάση για πετυχημένη εκτροφή περιστεριών. Η επιλογή του χώρου και της θέσης που θα φιλοξενήσει τον περιστεριώνα πρέπει να πληρεί μερικά σημαντικά κριτήρια.  


Ο Χώρος.
        Πρώτα απ΄ όλα ο χώρος πρέπει να είναι καλά φυλαγμένος και προστατευμένος για την αποφυγή τυχόν κλοπής. Η επιλογή χώρου για την τοποθέτηση του περιστεριώνα μεταξύ της ταράτσας ή της αυλής δεν είναι εύκολη. Η κάθε θέση έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.  


       Η ταράτσα δύναται να είναι ποιο ασφαλές από τις κλοπές, τα ποντίκια, τις γάτες, τα σκυλιά κλπ. Επίσης είναι ποιο απομονωμένη από τις γύρο δραστηριότητες (προσπέλαση ανθρώπων, αυτοκινήτων, σκύλων, κλπ.) που ενδεχομένως φοβίζουν και ταράζουν την ησυχία των περιστεριών. Ακόμη, η ταράτσα με το ύψος της συμβάλει στην εκπαίδευση των περιστεριών στις πτήσεις.

Περιστεριώνες της Τήνου



Η Τήνος έχει πολλά αξιοθέατα για να περηφανεύεται. Ένα από τα πλέον αξιοπρόσεκτα είναι οι περιστεριώνες της, πραγματικά κτιστά λιθοκεντήματα. Στέκουν αγέρωχοι πολλούς αιώνες τώρα στους κάμπους της Τήνου και μαρτυρούν για μία ακόμη φορά την έμφυτη καλλιτεχνία των Τηνιακών.


Δεν είναι γνωστό πότε άρχισαν να χτίζονται περιστεριώνες στην Τήνο. Η παλιότερη γραπτή πηγή που τους αναφέρει χρονολογείται από το 1726 αλλά σίγουρα ξεκίνησαν να χτίζονται πολλοί νωρίτερα. Και οι περιστεριώνες και η εκτροφή περιστεριών έφτασε στην Τήνο αλλά και σε άλλα κυκλαδονήσια, όπως η Μύκονος κι η Σίφνος, από τους Ενετούς κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας τους.


Είναι χτισμένοι σε ανοιχτά μέρη για να ξανοίγονται τα περιστέρια, σε μέρη με άφθονο νερό και ταυτόχρονα προστατευμένα από τους ανέμους.

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Αιγυπτιακοί περιστερώνες



Οι Αιγυπτιακοί περιστεριώνες, ή περιστερώνες, σε πολλές αιγυπτιακές πόλεις αλλά και κατά μήκος πολλών δρόμων ατενίζουν ψηλότερα από πολλά κτίρια σαν όρθιες πήλινες καμινάδες και χρησιμοποιούνται για την εκτροφή των περιστεριών.
Οι Αιγυπτιακοί περιστερώνες είναι κατασκευασμένοι και κτισμένοι από φυσικά τούβλα λάσπης και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι σε μια εξαιρετικά κοινή θέα σε όλη τη χώρα. 
Σε πολλά μέρη της Αιγύπτου οι περίεργοι περιστεριώνες είναι ένα σημαντικό μέρος του πολεοδομικού σχεδιασμού
Είναι τόσο διαδεδομένοι ώστε να αποτελούν ένα μέρος της αιγυπτιακής εθνικής ταυτότητας.


Παρά το γεγονός ότι, σε πολλές πόλεις της δυτικής Ευρώπης, τα περιστέρια θεωρούνται παράσιτα, και αρουραίοι με φτερά, στην Αίγυπτο θεωρούνται χρήσιμα, με διατροφική αξία και εκτρέφονται σε αστικές περιοχές μέσα σε Περιστερώνες.
Σε μια χώρα με περιορισμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, το περιστέρι είναι ένα μέρος της καθημερινής διατροφής, και χρήσιμο αγαθό για τη σίτιση ενός έθνους.
Σε όλη την Αίγυπτο, τα περιστέρια καταναλώνονται ως τρόφιμα, και τα περιττώματά τους θεωρούνται και χρησιμοποιούνται ως ένα πολύτιμο λίπασμα.



Παραθέτουμε παρακάτω μια συλλογή από πανέμορφους Αιγυπτιακούς περιστεριώνες.